Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ- ΚΑΛΕΣΜΑ

Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία
«Σύλλογος φίλων του περιβάλλοντος».
Έδρα: Φαραγγιανά
Δημοτικού Διαμερίσματος Σοκαρά Δήμου Γόρτυνας


Προς: Τον κύριο Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο


Φαραγγιανά 18/11/2011

Πριν από λίγο καιρό οι κάτοικοι του Δήμου Γόρτυνας όπως άλλωστε και οι κάτοικοι ολόκληρου του νησιού της Κρήτης πληροφορηθήκαμε τα σχέδια για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, στο βουνό Αστερούσια, δυστυχώς μόνο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Όπως έχει ξαναγίνει σε ανάλογες περιπτώσεις έτσι και εδώ είχε επιμελώς παραλειφτεί η αντικειμενική ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας από τους αρμόδιους φορείς παρά το ότι η σχετική νομοθεσία προβλέπει αυτή να προηγείται κάθε σχετικής ενέργειας ειδικότερα σε ότι αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ο Κόφινας , η ψηλότερη κορυφή των Αστερουσίων που σαν τείχος άλλοτε προστάτευε την ενδοχώρα της Κρήτης από το βλέμμα των εχθρών της, σήμερα λόγω της οικολογικής και αρχαιολογικής σπουδαιότητάς του είναι ενταγμένος στο δίκτυο NATURA 2000. Στις κορυφογραμμές του φιλοξενούνται σπάνια και ευαίσθητα είδη ζώων και φυτών όπως ο υπό εξαφάνιση γυπαετός και άλλα σημαντικά αρπακτικά. Για εμάς τους ντόπιους , βέβαια το βουνό είναι πάνω από όλα ένας τόπος γνώριμος, ένα απάνεμο αραξοβόλι που μας γεμίζει με περηφάνια .Η άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί της Κρήτης , όμως , δεν αφήνει απ ότι φαίνεται ανεκμετάλλευτες ούτε τις τελευταίες παρθένες περιοχές όπως τη δική μας βουνοκορφή. Έτσι άδεια για εγκατάσταση ανεμογεννητριών έχει δοθεί και για την περιοχή μας και μάλιστα για μια ακτίνα πολλών χιλιομέτρων στην κορυφογραμμή του κόφινα.

Στο σημείο αυτό να ξεκαθαρίσουμε ότι είμαστε υπέρ της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως μιας ήπιας φιλικής προς το περιβάλλον ανάπτυξης .Αυτό όμως συμβαίνει μόνο όταν υπάρχει η κατάλληλη χωροθέτηση πράγμα που σημαίνει ανάπτυξη δυο ή λίγο περισσότερων ανεμογεννητριών και πάντα σε συνδυασμό με άλλες φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις όπως τοπικές καλλιέργειες, διαχείρηση απορριμάτων κ.τ.λ.

Θα ήταν αφελής, όμως, κάποιος αν πίστευε ότι οι κατασκευαστικές εταιρείες που γεμίζουν τις κορυφογραμμές βουνών- ακόμα και περιοχών προστατευμένων –και δε διστάζουν να αντικαταστήσουν την άγρια ομορφιά με ένα δάσος από μεταλλικές κατασκευές με ανεμογεννήτριες ωθούνται εκτός από το κέρδος και από περιβαλλοντικά αισθήματα για μια τέτοια κίνηση .Άλλωστε η κατασκευή αιολικών πάρκων όταν γίνεται σε τέτοιες περιοχές αποτελεί μορφή βιομηχανικής ανάπτυξης και προκαλεί υποβάθμιση και εξαφάνιση βιοτόπων. Μια σειρά από ανεμογεννήτριες σε θέση που κυριαρχούν πάνω στο τοπίο είναι δυνατόν να αλλάξουν τη φυσική φυσιογνωμία του και να υποβαθμίσουν την αισθητική του. Και δεν είναι μόνο οι ανεμογεννήτριες που επιδρούν φυσιογνωμικά στο τοπίο αλλά και ένα ολόκληρο δίκτυο εγκαταστάσεων από παράλληλα έργα που αυξάνουν την αλλοίωση των επιμέρους στοιχείων του περιβάλλοντος της περιοχής.

Σε αρκετές περιπτώσεις αρπακτικά πουλιά συγκρούονται με τις ανεμογεννήτριες, τους πυλώνες ή τα καλώδια. Συνεπώς είναι δυνατόν να εκτοπιστούν ορισμένα είδη πουλιών από την περιοχή..

Τέλος σε περίπτωση εγκατάλειψης των ανεμογεννητριών, είναι αδύνατη η απομάκρυνση όλων των εγκαταστάσεων όπως οι ογκώδεις θεμελιώσεις από μπετόν. Το όριο ζωής των ανεμογεννητριών δεν ξεπερνά τα 20-25 χρόνια. Αυτό που θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές, θα είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος παλιοσιδηρικών και βουνά φορτωμένα με μπετόν και μέτρα υπόγειων και υπέργειων καλωδιώσεων .

Η τακτική των εταιρειών αιολικής ενέργειας δεν αφήνει περιθώρια αντίστασης. Επιλέγονται περιοχές με λίγους σχετικά κατοίκους που δεν έχουν τα μέσα ή και την γνώση για να αντιδράσουν για την τύχη του τόπου τους. Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι το κέρδος που θα προκύψει από τη συγκεκριμένη επένδυση είναι αρκετά εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευαστική εταιρία στις πλάτες των κατοίκων της περιοχής.

Για όλους τους παραπάνω λόγους δηλώνουμε απερίφραστα προς όλους του φορείς κρατικούς και μη, με ιδιαίτερη έμφαση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.), ότι έχουμε την ηθική υποχρέωση να μη μείνουμε απαθείς στην επιδιωκόμενη ολοσχερή καταστροφή ενός εξαιρετικού φυσικού πλούτου της περιοχής μας.

Καλούμε λοιπόν τη Δημοτική Αρχή να πάρει ξεκάθαρη θέση, να αφουγκραστεί το κοινό αίσθημα και να ενημερώσει την τοπική κοινωνία, για το εάν συμφωνεί με τους σχεδιασμούς αυτούς που θα αλλοιώσουν εντελώς την φυσιογνωμία του τόπου και που θα τον οδηγήσει στην πλήρη απαξίωση, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους κάτοικους του. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο σύλλογός μας έχει συλλέξει αρκετές εκατοντάδες υπογραφών των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που εκφράζουν την αντίθεσή τους στα σχέδια του επενδυτικού ομίλου.



          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                    Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΑΤΖΗΘΩΜΑΣ ΜΑΝΟΛΗΣ                                   ΛΕΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

TO ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ