Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΑΤΡΙΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΛΑ ΛΑΣΙΘΙΟΤΑΚΗ

Στήριξη από τον υφυπουργό στο δίκτυο για την ελιάΤη συμπαράστασή του στις προσπάθειες των πολιτιστικών συλλόγων της Κρήτης για τη σωτηρία και την ανάδειξη των μνημειακών ελαιόδεντρων εξέφρασε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Καρχιμάκης, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση από τη νέα του θέση, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη σκιά της αρχαίας ελιάς Καβουσίου Ιεράπετρας.
Ο κ. Καρχιμάκης συνεχάρη τους πολιτιστικούς συλλόγους για την πρωτοβουλία τους να σώσουν και να αναδείξουν τα ιστορικά ελαιόδεντρα του νησιού, πολλά από τα οποία μέχρι τώρα εκριζώνονται και γίνονται, δυστυχώς, καυσόξυλα.
«Η Κρήτη έχει ανάγκη από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες» είπε ο κ. Καρχιμάκης. Τόνισε επίσης, ότι οι πρωτοβουλίες αυτές αναδεικνύουν την ενδοχώρα του νησιού και το θαυμάσιο κρητικό ελαιόλαδο. Στο δίκτυο μετέχουν μέχρι τώρα 58 πολιτιστικοί σύλλογοι από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης.
Εκπρόσωποι τους βρέθηκαν την Κυριακή στο Καβούσι Ιεράπετρας και συζήτησαν σχετικά με τη μέχρι τώρα δράση τους και τον προγραμματισμό τους. Αρχικά έγινε εκδήλωση στο χώρο της αρχαίας ελιάς Καβουσίου στην οποία πήραν μέρος και εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής Ιεράπετρας και στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των συλλόγων συζήτησαν για τα θέματα που τους απασχολούν.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης κ. Βαγγέλης Καπετανάκης ανακοίνωσε ότι το ίδρυμα θα συμβάλει όχι μόνο στον προσδιορισμό της ηλικίας των ελαιόδεντρων αλλά και στην καταγραφή τους.
Το ΤΕΙ σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους θα δημιουργήσει ηλεκτρονική βάση δεδομένων με όλα τα αρχαία και τα ιστορικά ελαιόδεντρα της Κρήτης. Επίσης, το μέλος του διοικούσας επιτροπής του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Μανώλης Καραβελάκης ανακοίνωσε τη διοργάνωση ενημερωτικής ημερίδας για τους μηχανικούς σχετικά με την προστασία των μνημειακών ελαιόδεντρων κατά την εκτέλεση δημοσίων και ιδιωτικών έργων.

«Τα δέντρα να μένουν στους τόπους τους»

Οι εκπροσώποι των συλλόγων ξεκαθάρισαν ότι στόχος τους είναι να διατηρηθούν στους τόπους τους τα αρχαία και τα ιστορικά ελαιόδεντρα της Κρήτης. Αποκλειστικά και μόνο σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί η εκρίζωση (λόγω δημοσίων ή ιδιωτικών έργων), τότε οι σύλλογοι έχουν να επιλέξουν τα ιστορικά ελαιόδεντρα είτε να γίνουν (ως συνήθως) καυσόξυλα, είτε να μεταφυτευτούν σε άλλους (κυρίως δημοτικούς) χώρους. Αυτονόητο είναι ότι οι σύλλογοι επιλέγουν τη μεταφύτευση. Σήμερα μάλιστα προγραμματίζεται μεταφύτευση δύο ιστορικών ελαιόδεντρων, (περιμέτρου άνω των 5 μέτρων το καθένα) στο δήμο Ηρακλείου και συγκεκριμένα στην Ενετική Τάφρο της οδού Εφόδου«Μητρώο» αρχαίων ελαιόδεντρωνΌπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι πολιτιστικοί σύλλογοι θα εντοπίζουν και θα καταγράφουν τα αξιόλογα δέντρα των περιοχών τους συμπληρώνοντας ειδικό έντυπο που θα τους διανεμηθεί. Στη συνέχεια θα ενημερώνεται το ΤΕΙ, συνεργάτες ή φοιτητές του οποίου θα πηγαίνουν στα δέντρα που θα έχουν εντοπίσει οι σύλλογοι για να τα καταγράψουν και ηλεκτρονικά.

Το ΤΕΙ Κρήτης με τη διαδικασία αυτή θα δημιουργήσει ηλεκτρονική βάση δεδομένων, κάτι σας ελαιοκομικό μητρώο μνημειακών δέντρων.
Η συμβολή του ΤΕΙ Κρήτης είναι χωρίς αμοιβή, σε εθελοντική βάση.Τα δέντρα που καταγράφονται από τους πολιτιστικούς συλλόγους είναι όσα η περίμετρος τους ξεπερνά τα 3,5 μέτρα. Επίσης όσα «συνοδεύονται» από ιστορίες και θρύλους. Από εκπροσώπους συλλόγων επισημάνθηκε το ενδεχόμενο να βγουν εκτός καταγραφής ορισμένες περιοχές όπου οι σύλλογοι τους δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία. Αποφασίστηκε να ενισχυθεί σε αυτές η καμπάνια του δικτύου πολιτιστικών συλλόγων.Κοντά στους συλλόγους το Τεχνικό ΕπιμελητήριοΣύμφωνα με τον κ. Μανώλη Καραβελάκη το Τεχνικό Επιμελητήριο μπορεί να συμβάλει κυρίως με δύο τρόπους:-Άμεση ενημέρωση των μηχανικών για την ανάγκη διαφύλαξης των μνημειακών ελαιόδεντρων κατά την εκτέλεση δημόσιων ή ιδιωτικών έργων.
Το ΤΕΕ θα διοργανώσει ειδική ενημερωτική συζήτηση για να δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις.-Αξιοποίηση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων που θα δημιουργηθεί από το ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με τους συλλόγους, κατά την εκπόνηση μελετών δημόσιων ή ιδιωτικών έργων.Το Τεχνικό Επιμελητήριο μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια σε πολλά επίπεδα, όπως είπε ο εκπρόσωπος του κ. Καραβελάκης και σε εθελοντική βάση. Οι σύλλογοι που μετέχουν στο δίκτυοΤο δίκτυο πολιτιστικών συλλόγων Κρήτης είναι «ανοικτό» σε όλους τους συλλόγους του νησιού. Μέχρι τώρα μετέχουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι:

-ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ: Φουρνέ, Κακοδικίου, Κλεμενιανών, Κανδάνου, Πολιτιστικός – Παραδοσιακός Σύλλογος Σελίνου (Παλαιόχωρα), Εκπολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Δ.Δ. Στύλου Αποκορώνου, Βατολάκκου, ΄Άστρικα, Πανεθήμου, Δελιανών, Μεσκλών, Δρακώνας, Ανατολικού Σελίνου «Το Ψηλάφι», Κυρίων και Δεσποινίδων Αγίας Τριάδος Ραβδούχος.

-ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ: Σελλιών Φοίνικα, Αμαριωτών Ρεθύμνου, Αποδούλου, Βυζαρίου, Μοναστηρακίου, Ρεθύμνου, Μέρωνα, Καλογέρου Αμαρίου, Γωνιάς, Πατσού, Πετροχωρίου, Καλογέρου, Βισταγής, Ελεύθερνας

-ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Μαράθου, Σίβα Μεσαράς, Εμπάρου, Βενεράτου, Αυγενικής, Δαφνών, Σίβα Μαλεβυζίου, Άνω Ασιτών, Αγιών Παρασκιών, Ζαρού, Κερατόκαμπου, Άνω Βιάννου, Ινίου- Μοναστηρακίου, Λουτρακίου, Πεύκου Βιάννου, Αλαγνίου, Απανταχού Χονδριαγιαννών «Το Κεφάλι», Κερασίων, Περιβαλλοντική Κίνηση Βιάννου, Μεσοχωριού, Πόμπιας, Πλώρας, Δραπετίου, Φυσιολατρικός Σύλλογος Αρχανών, Αγίου Μύρωνα, Μορονίου και Αγίων Δέκα.

ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ: Καβουσίου, Αγίου Γεωργίου Σητείας και Κριτσάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

TO ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ