Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Ακολουθώντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο ανατολικά του Ασημίου και στο ύψος της γέφυρας στην «Ξωπηγή» στρίβουμε αριστερά και φθάνουμε στον οικισμό ΦΑΡΑΓΓΙΑΝΑ του Δ.Δ. Σοκαρά σε υψόμετρο 320 μέτρα περίπου.

Η ονομασία του χωριού προέρχεται πιθανόν από τα «Φαράγγια» που βρίσκονται δυτικά του χωριού ή από τη λέξη Φράγκοι, επειδή το χωριό πρωτοκατοικήθηκε από τους Φράγκους στην εποχή της ενετοκρατίας στην Κρήτη.

Ο οικισμός κατοικείται κατά κύριο λόγο από πρόσφυγες Μικρασιάτες και λιγοστούς ντόπιους. Σήμερα αριθμεί περίπου 250 κατοίκους.

Εκείνο που κάνει τον οικισμό να ξεχωρίζει είναι το μικρό δασάκι έκτασης 90 στρεμμάτων με 5.500 περίπου δέντρα που βρίσκεται πάνω από το χωριό στην πλαγία Φαραγγιανής Κεφάλας. Μέσα στο δασάκι υπάρχει επίσης ένα υπέροχο γήπεδο ποδοσφαίρου με πλαστικό τάπητα που μπορούν να αθλούνται οι νέοι του Δημοτικού Διαμερίσματος και όχι μόνο. Ακόμα μέσα στο αλσύλλιο υπάρχει ένα πέτρινο θέατρο 300 θέσεων και ένα αναψυκτήριο.

Πολιούχος του χωριού είναι η εκκλησία της Παναγίας που γιορτάζει στις 15 Αυγούστου. Παλιότερα γίνονταν αξιόλογα πανηγύρια. Ξωκλήσια υπάρχουν επίσης γύρω από το χωριό και αυτά είναι: Ο Άγιος Νικόλαος, ο Χριστός, οι Άγιοι Σαράντα και η Αγία Αναστασία. Βορειοδυτικά του χωριού κοντά στο ξωκλήσι της Αγίας Αναστασία και στις περιοχές «Χαλικιάς» και «Μέλισσα» έχει ανασκαφεί αγροικία Μεσομινωϊκής περιόδου με πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα. (Ανασκαφή του αρχαιολόγου κ. Αντ. Βασιλάκη)

Αξίζει κάποιος να επισκεφτεί το χωριό για να δει τα παραπάνω και πάνω απ' όλα να νιώσει από κοντά την καλοσύνη, τη ζεστασιά και τη φιλοξενία των κατοίκων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

TO ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ