Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΞΑΝΑΠΡΑΣΙΝΙΣΟΥΝ



Ας γίνουμε οι σπορείς του σπόρου, ώστε τα παιδιά και τα εγγόνια μας να συνεχίσουν να ζουν σε αυτό τον όμορφο πλανήτη".
Η καταστροφή των δασών προχωρά με ξέφρενο ρυθμό, ενώ οι προσπάθειες αναδάσωσης με φύτευση δασικών δέντρων, όσο καλά οργανωμένες και αν είναι, δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα. Μερικές φορές μάλιστα η επιλογή φυτών ακατάλληλων για τις οικολογικές δυνατότητες μιας περιοχής μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, όπως πτώση του υδατικού ορίζοντα, εξάντληση της γονιμότητας του εδάφους και έντονη αλλοίωση στη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Τέλος, τα φυτευόμενα δενδρύλλια συχνά μαραίνονται και πεθαίνουν. Η πιο γρήγορη, οικονομική και αποτελεσματική μέθοδος για την αναβλάστηση στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι η σπορά με αεροπλάνο, μιας μεγάλης ποικιλίας σπόρων, που εμπεριέχονται σε σβόλους από αργιλόχωμα. Προκειμένου όμως να πετύχει το έργο της αναδάσωσης στη χώρα μας, πάνω από όλα χρειάζεται να υιοθετηθεί η απλή και συγκριτικά αδάπανη αυτή μέθοδος από τη Διεύθυνση Δασών. Ας αντικατασταθούν οι δενδροφυτεύσεις με σπορές στα βουνά και τους λόφους. Ας γίνει η προσπάθεια για αναβλάστηση της άγονης γης η πρώτη προτεραιότητα.
Διάβρωση των εδαφών, πλημμύρες, κατολισθήσεις, ταπείνωση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, μείωση του οξυγόνου της ατμόσφαιρας, σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και μετατροπή εύφορων εκτάσεων σε έρημους: Το βαρύ τίμημα του "δάσους που χάνεται".
Μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή που για τη χώρα μας μπορεί να αποτυπωθεί σε μερικά μόνο νούμερα. Μέσα σε 27 χρόνια ( 1962 - 1988 ) χάθηκαν 4.726.305 στρ. δάσους, το 16% δηλ. της δασικής μας έκτασης. Από την άλλη πλευρά η αναδάσωση προχωρά με εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς σε σύγκριση με άλλες χώρες, 50 - 55. 00 στρέμματα το χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι για να μπορέσει να αποκατασταθεί σε μερικές δεκαετίες η οικολογική ισορροπία στην Ελλάδα, θα πρέπει να αναδασώνεται έκταση πάνω από 1,2 εκ. στρέμματα το χρόνο ( στοιχεία από τη μελέτη - πρόταση της ΠΕΤΔΔΥ).Για χρόνια όμως, παρά τη συνεχή επιδείνωση της κατάστασης με φωτιές που απειλούν να "αποτελειώσουν" και τα τελευταία εναπομείναντα δάση, η προσπάθεια για την αναβλάστηση των βουνών και των λόφων της Ελλάδας παραμένει μια απλή σκέψη.
Η σπορά με μίγμα σπόρων τυλιγμένων σε στρώμα από αργιλόχωμα μπορεί να δώσει, στο άμεσο μέλλον, τη λύση για την αναβλάστηση των βουνών και λόφων της χώρας
Ο Masanobu Fukuoka, φιλόσοφος αγρότης Αν και σπούδασε φυτοπαθολόγος, είναι ο εμπνευστής της μεθόδου της φυσικής καλλιέργειας. Καλλιεργεί στην πατρίδα του οπωροφόρα δέντρα, λαχανικά και σιτηρά χωρίς βοτάνισμα, όργωμα και κατεργασία του εδάφους.
Τις γεωργικές μεθόδους του μεταφέρει και υλοποιεί στη χώρα μας ο κ. Μανίκης ο οποίος και μετέφρασε στα τα βιβλία του: " Η φυσική καλλιέργεια: Η θεωρία και η πρακτική της πράσινης επανάστασης" και " Η επανάσταση Θεού Φύσης και Ανθρώπου".


Η βροχή δεν πέφτει από τον ουρανό …


"Ενώ βρισκόμουν σε μια έρημο στην Αμερική, κατάλαβα ξαφνικά ότι η βροχή δεν πέφτει από τον ουρανό, πηγάζει από αυτό το ίδιο το έδαφος. Οι έρημοι δε σχηματίζονται επειδή δεν υπάρχει βροχή, μάλλον η βροχή παύει να πέφτει επειδή έχει εξαφανιστεί η βλάστηση. Η κατασκευή ενός φράγματος στην έρημο είναι μια προσπάθεια να θεραπεύσουμε τα συμπτώματα της ασθένειας, αλλά δεν είναι η στρατηγική που θα αυξήσει τις βροχοπτώσεις. Πρώτα θα πρέπει να μάθουμε πώς να αποκαταστήσουμε τα παλιά δάση.Δεν έχουμε όμως χρόνο να ξεκινήσουμε μια επιστημονική μελέτη για να καθορίσουμε, γιατί οι έρημοι εξαπλώνονται. Ακόμη κι αν το προσπαθούσαμε, θα διαπιστώναμε πως όσο πίσω στο παρελθόν κι αν πάμε ψάχνοντας για αιτίες, από αυτές τις αιτίες προηγούνται άλλες αιτίες σε μια ατέλειωτη σειρά από συνυφασμένα γεγονότα και παράγοντες που ξεπερνούν τις ανθρώπινες δυνατότητες κατανόησης. Ας υποθέσουμε ότι ο άνθρωπος μπορούσε με αυτό τον τρόπο να μάθει ποιο φυτό ήταν το πρώτο που πέθανε σε μια γη που μετατράπηκε σε έρημο. Και πάλι δε θα γνώριζε αρκετά για να αποφασίσει αν θα αρχίσει φυτεύοντας τον πρώτο τύπο βλάστησης που εξαφανίστηκε ή τον τελευταίο που επέζησε. Ο λόγος είναι απλός. Στη φύση δεν υπάρχει αιτία και αποτέλεσμα"." Αντί να προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε νερό και να προκαλέσουμε βροχή χρησιμοποιώντας την ανθρώπινη γνώση, θα έπρεπε να πάψουμε να αγνοούμε το νου της φύσης. Τότε η γη θα καλυφθεί με φυσικό τρόπο με πλούσια πράσινη βλάστηση. Ο νους της φύσης είναι ο πυρήνας ή η καρδιά της φύσης. Αν δε γνωρίσουμε την καρδιά της φύσης, τη θεμελιώδη πηγή της δημιουργίας του σύμπαντος, τότε όσο κι αν παρατηρούμε την εξωτερική άποψη της φύσης, θα είναι αδύνατο στη φύση να αναλάβει".
Παναγιώτης Μανίκης
Έχοντας ζήσει έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα στην Ιαπωνία και τη Βραζιλία και έχοντας δει πανέμορφα μέρη με οργιώδη βλάστηση και νερά, ένιωσα πόνο για το "κατάντημα" της χώρας μας, μιας χώρας που έχει ξεγυμνωθεί ουσιαστικά από πλευράς βλάστησης, ενώ το κλίμα της γίνεται ολοένα πιο ερημικό. Δεν μπορούσα παρά να γελώ πικρά όταν άκουγα φίλους και γνωστούς να ισχυρίζονται ότι η χώρα μας είναι η πιο όμορφη του κόσμου. Ταξιδεύοντας και βλέποντας τα γυμνά βουνά και τους λόφους της, φανταζόμουν ότι έσπερνα όλες αυτές τις εκτάσεις για να πρασινίσουν ξανά…Μέχρι το Φλεβάρη αυτής της χρονιάς πότε οπότε πήρα στα χέρια μου το τελευταίο βιβλίο του δασκάλου μου Masanobu Fukuoka με τίτλο: " Η επανάσταση του ενός άχυρου - Ανακεφαλαίωση".Διαβάζοντας κανείς το βιβλίο αυτό, δε μπορεί παρά να συμμεριστεί την αγωνία αυτού του ανθρώπου στο να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα στην προσπάθειά του για την αναβλάστηση των ερήμων, στα λίγα χρόνια που του απομένουν. Το βιβλίο αυτό αποτέλεσε το σπινθήρα ώστε να ξεκινήσει και στη χώρα μας μια προσπάθεια για την αναβλάστηση των γυμνών λόφων και βουνών, με τη μέθοδο της σποράς στα "πεταχτά" μίγματος σπόρων, τυλιγμένων με στρώμα από αργιλόχωμα.
Σβόλοι από σπόρους για το πρασίνισμα της υπαίθρου
Η κάλυψη με αργιλόχωμα προστατεύει τους σπόρους, ώστε να μη φαγωθούν από πουλιά και τρωκτικά, ενώ η επιλογή της εποχής σποράς μέσα στην περίοδο των βροχών εξασφαλίζει στους σπόρους τις καλύτερες συνθήκες για να βλαστήσουν. Γενικά είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν σπόροι από δασικά δέντρα, οπωροφόρα, φυτά χλωρής λίπανσης, λαχανικά και δημητριακά. Ειδικότερα σε περιπτώσεις, που η σπορά γίνεται σε πολύ άγονες και ερημικές περιοχές προκειμένου να δημιουργηθούν σταθεροί ελαφροί και σκληροί σβόλοι μπορεί να προστεθεί αφαλατωμένο νερό και κόλλα ή συνθετικές ρητίνες. Τέλος, γόνιμο χώμα δάσους ( εμπλουτισμός σε μικροοργανισμούς ) και σβησμένη άσβεστος δίνει στα φυτά καλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης σε πολύ φτωχά εδάφη. Ένα χρόνο μετά την σπορά, μερικά από τα φυτά θα έχουν επιζήσει δίνοντας μια ένδειξη για το τι ταιριάζει στη συγκεκριμένη γη και κλίμα. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση μεγάλων εκτάσεων, η σπορά μπορεί να γίνει και με αεροπλάνα.
Μέθοδος παρασκευής σβόλωνΓενικά η μέθοδος παρασκευής των σβόλων είναι πολύ απλή. Βάζουμε μια ποσότητα σπόρων από διάφορα είδη έως 15 περίπου κιλά και, καθώς περιστρέφεται ο κάδος της μπετονιέρας ένα άτομο ρίχνει αργιλόχωμα σε σκόνη, ενώ ένα άλλο κατά αραιά διαστήματα ψεκάζει νέφος νερού με ατομιζέρ. Σε 1 ώρα περίπου έχουν σχηματισθεί σβόλοι με διάμετρο 0,5 - 1 εκ. Τους απλώνουμε και τους αφήνουμε να στεγνώσουν.Μπορούμε να παρασκευάσουμε τους σβόλους χρησιμοποιώντας καλάθι από μπαμπού, αργιλόχωμα και νερό, όταν βέβαια πρόκειται για μικρές ποσότητες.
Μεγάλη ποικιλία σπόρων για καλύτερο αποτέλεσμα
Σπέρνοντας μια μεγάλη ποικιλία σπόρων, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι κάποιοι θα βλαστήσουν όσο κακές και αν είναι οι συνθήκες. Αν έστω και για μικρό χρονικό διάστημα καλυφθεί η επιφάνεια της γης με βλάστηση, θα επιτευχθεί μείωση της θερμοκρασίας. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο ρόλος των φυτών - πιλότων είναι να βοηθήσουν στη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν και σε άλλα φυτά να βλαστήσουν.Ένας δεύτερος λόγος για τον οποίο σπέρνουμε ποικιλία φυτών και μικροοργανισμών είναι για να αφυπνίσουμε την κοιμώμενη ουσιαστικά γη. Η γη δεν επανέρχεται στη ζωή με το φύτεμα μόνο ωφέλιμων φυτών σε μια άγονη και γυμνή γη. Τα φυτά δεν αναπτύσσονται απομονωμένα. Για να αναπτυχθούν για παράδειγμα δένδρα και να φτάσουν σε ένα μεγάλο ύψος χρειάζεται αρκετό έδαφος για το αντίστοιχο ριζικό σύστημα. Ακόμη απαιτούνται χαμηλότερα δέντρα για να προστατεύσουν τη βάση των ψηλότερων, ενώ αναγκαία είναι επίσης η παρουσία κάτω από αυτά θαμνωδών και ποωδών φυτών, καθώς και μικροοργανισμών.Ένα μεγάλο δέντρο είναι η αποκρυστάλλωση της συνεργασίας πολυάριθμων έμβιων. Όταν δημιουργηθεί ένα μεγάλο δάσος με ψηλή πυκνότητα βλάστησης τότε θα αρχίσει να πέφτει και η βροχή. Σύννεφα θα σχηματιστούν πάνω από το βουνό και θα υψωθούν πάνω από τις κοιλάδες. Οι πρωταρχικοί παράγοντες στο δάσος δεν είναι μόνο τα ψηλά δέντρα. Οι φτέρες, τα βρύα, τα πεσμένα φύλλα, όλα παίζουν το ρόλο τους".
Μέθοδος που έχει καρπίσει στη μικρή κοινότητα Κρανιά Ελασσόνας
Η σπορά έγινε στις 4 Απριλίου και χρησιμοποιήθηκε μίγμα σπόρων από 20 είδη: μηδική, τριφύλλι έρπον, βίκος, σινάπι, κριθάρι, χαμομήλι, ρίγανη, σπάρτο, τούγια, ροβίνια, κυπαρίσσι κ. ά. Μετά από 50 περίπου ημέρες πήγαμε στον τόπο όπου είχε γίνει η σπορά και με μεγάλη μας χαρά είδαμε ότι ολόκληρη η έκταση είχε καλυφθεί από φυτά. Το ποσοστό βλάστησης των σπόρων ήταν υψηλό. Οι σπόροι του κριθαριού και του βίκου, καθώς και του σιναπιού και του τριφυλλιού, σε μικρότερο όμως ποσοστό είχαν βλαστήσει και δεν φαινόταν να υπάρχουν γυμνά σημεία στο έδαφος. Μπροστά στα μάτια μας λοιπόν είχαμε τη ζωντανή απόδειξη ότι η μέθοδος της φυσικής καλλιέργειας η οποία βασίζεται στη μη γνώση, τη μη δράση και τα μη μέτρα, δίνει τη λύση στην προσπάθεια για την αναβλάστηση των γυμνών και άγονων περιοχών, καθώς και των ερήμων".
Οι αγρότες εμπροσθοφυλακή στην προσπάθεια
" Για να πετύχει μια παρόμοια προσπάθεια και να καλυφθούν με πράσινο μανδύα τα βουνά και οι λόφοι της χώρας μας πρέπει να βοηθήσουμε όλοι. Πάνω απ' όλα είναι οι γεωργοί εκείνοι που πρέπει να αποτελέσουν την εμπροσθοφυλακή σε αυτή την προσπάθεια. Αυτοί που μπορούν να δουν πόσο πολύτιμο είναι το νερό. Αυτοί που πιστεύουν ότι τα φράγματα και οι γεωτρήσεις δεν είναι η απάντηση στο πρόβλημα του νερού γνωρίζουν ότι παρόμοιες προσπάθειες δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο". Για να γίνει όμως αυτό πραγματικότητα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ευαισθητοποίηση της πολιτείας αλλά και των ίδιων των πολιτών, καθώς ο καθένας μπορεί να γίνει συλλέκτης και σπορέας σπόρων.Μια καλή σκέψη είναι η δημιουργία ενός φορέα που θα συγκεντρώνει τους σπόρους οι οποίοι θα στέλνονται από ερασιτέχνες συλλέκτες, βοτανολόγους, μελισσοκόμους, φυσιολάτρες, νοικοκυρές και γενικά από όλους όσους καταναλώνουν φρούτα και μπορούν να συγκεντρώσουν σπόρους από κάθε είδος. Μια τέτοια τράπεζα σπόρων θα μπορεί να τροφοδοτεί, ανά πάσα στιγμή, τις όποιες προσπάθειες αναβλάστησης στη χώρα μας.Παράλληλα φυσιολατρικοί όμιλοι και ορειβατικοί σύλλογοι μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλία ώστε να διδαχτούν τα μέλη τους τον τρόπο παρασκευής των σβόλων σε καλάθια από μπαμπού, με τη χρησιμοποίηση αργιλοχώματος και νερού.

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

ΤΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ <<ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ>>


ΤΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ Δ. Σ.


ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΨΑΡΙΔΗΣ ΤΟΥ ΧΡ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕΤΙΚΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜ.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΧΑΤΖΗΘΩΜΑΣ ΤΟΥ ΑΣΤΡ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΡΙΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜ.

ΣΗΦΗΣ ΚΟΣΟΓΛΟΥ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤ.

ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗ-ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΟΥ ΕΜΜ.


ΟΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ


ΑΒΑΝΙΔΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡ.

ΑΕΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡ.

ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚ.

ΑΕΡΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚ.

ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚ.

ΡΟΥΜΠΑΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣ.

ΜΕΡΚΟΥΛΙΔΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤ.

ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗ-ΜΕΡΚΟΥΛΙΔΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡ.

ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑ

ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡ.

ΜΕΡΚΟΥΛΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤ.

ΜΠΙΜΠΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡ.

ΑΒΑΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡ.

ΧΑΤΖΗΘΩΜΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΡ.

ΧΑΤΖΗΘΩΜΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΡ.

ΜΑΡΑΚΗΣ ΒΑΛΑΝΤΙΟΣ ΤΟΥ ΧΑΡΙΛ.

ΚΟΥΤΕΝΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΕΜΜ.

ΒΙΛΑΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡ.

ΦΕΤΦΑΤΖΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝ.

ΒΕΛΙΒΑΣΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚ.

ΜΠΙΜΠΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚ.

ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡ.

ΜΑΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΧΑΡΙΛ.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣ.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣ.

ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚ

ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΤΟΥ ΝΙΚ.

ΚΟΣΟΓΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΧΑΡ.

ΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΥ ΙΩΑΝ.

ΜΑΚΑΡΟΝΗ-ΑΡΚΟΥΛΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤ.

ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΣΑΡ.

ΜΗΝΑΔΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜ.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤ.

ΣΤΡΑΤΑΡΙΔΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΟΥ ΧΑΡ.

ΛΕΡΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜ.

ΣΕΓΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥΑΝΤ.

ΣΕΓΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤ.

ΛΕΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚ.

ΑΕΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡ.

ΑΕΡΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΥ ΝΙΚ.

ΒΟΛΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣ.

ΨΑΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΧΑΡ.

ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤ.

ΜΕΡΚΟΥΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝ.

ΜΕΡΚΟΥΛΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤ.

ΨΑΡΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΟΥ ΧΡ.

ΜΟΥΝΤΟΥΦΑΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡ.

ΜΑΡΙΕΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΕΜΜ.

ΓΕΝΙΤΣΑΡΙΔΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓ.

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΑΤΡΙΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΛΑ ΛΑΣΙΘΙΟΤΑΚΗ

Στήριξη από τον υφυπουργό στο δίκτυο για την ελιάΤη συμπαράστασή του στις προσπάθειες των πολιτιστικών συλλόγων της Κρήτης για τη σωτηρία και την ανάδειξη των μνημειακών ελαιόδεντρων εξέφρασε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Καρχιμάκης, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση από τη νέα του θέση, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη σκιά της αρχαίας ελιάς Καβουσίου Ιεράπετρας.
Ο κ. Καρχιμάκης συνεχάρη τους πολιτιστικούς συλλόγους για την πρωτοβουλία τους να σώσουν και να αναδείξουν τα ιστορικά ελαιόδεντρα του νησιού, πολλά από τα οποία μέχρι τώρα εκριζώνονται και γίνονται, δυστυχώς, καυσόξυλα.
«Η Κρήτη έχει ανάγκη από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες» είπε ο κ. Καρχιμάκης. Τόνισε επίσης, ότι οι πρωτοβουλίες αυτές αναδεικνύουν την ενδοχώρα του νησιού και το θαυμάσιο κρητικό ελαιόλαδο. Στο δίκτυο μετέχουν μέχρι τώρα 58 πολιτιστικοί σύλλογοι από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης.
Εκπρόσωποι τους βρέθηκαν την Κυριακή στο Καβούσι Ιεράπετρας και συζήτησαν σχετικά με τη μέχρι τώρα δράση τους και τον προγραμματισμό τους. Αρχικά έγινε εκδήλωση στο χώρο της αρχαίας ελιάς Καβουσίου στην οποία πήραν μέρος και εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής Ιεράπετρας και στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των συλλόγων συζήτησαν για τα θέματα που τους απασχολούν.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης κ. Βαγγέλης Καπετανάκης ανακοίνωσε ότι το ίδρυμα θα συμβάλει όχι μόνο στον προσδιορισμό της ηλικίας των ελαιόδεντρων αλλά και στην καταγραφή τους.
Το ΤΕΙ σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους θα δημιουργήσει ηλεκτρονική βάση δεδομένων με όλα τα αρχαία και τα ιστορικά ελαιόδεντρα της Κρήτης. Επίσης, το μέλος του διοικούσας επιτροπής του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Μανώλης Καραβελάκης ανακοίνωσε τη διοργάνωση ενημερωτικής ημερίδας για τους μηχανικούς σχετικά με την προστασία των μνημειακών ελαιόδεντρων κατά την εκτέλεση δημοσίων και ιδιωτικών έργων.

«Τα δέντρα να μένουν στους τόπους τους»

Οι εκπροσώποι των συλλόγων ξεκαθάρισαν ότι στόχος τους είναι να διατηρηθούν στους τόπους τους τα αρχαία και τα ιστορικά ελαιόδεντρα της Κρήτης. Αποκλειστικά και μόνο σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί η εκρίζωση (λόγω δημοσίων ή ιδιωτικών έργων), τότε οι σύλλογοι έχουν να επιλέξουν τα ιστορικά ελαιόδεντρα είτε να γίνουν (ως συνήθως) καυσόξυλα, είτε να μεταφυτευτούν σε άλλους (κυρίως δημοτικούς) χώρους. Αυτονόητο είναι ότι οι σύλλογοι επιλέγουν τη μεταφύτευση. Σήμερα μάλιστα προγραμματίζεται μεταφύτευση δύο ιστορικών ελαιόδεντρων, (περιμέτρου άνω των 5 μέτρων το καθένα) στο δήμο Ηρακλείου και συγκεκριμένα στην Ενετική Τάφρο της οδού Εφόδου«Μητρώο» αρχαίων ελαιόδεντρωνΌπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι πολιτιστικοί σύλλογοι θα εντοπίζουν και θα καταγράφουν τα αξιόλογα δέντρα των περιοχών τους συμπληρώνοντας ειδικό έντυπο που θα τους διανεμηθεί. Στη συνέχεια θα ενημερώνεται το ΤΕΙ, συνεργάτες ή φοιτητές του οποίου θα πηγαίνουν στα δέντρα που θα έχουν εντοπίσει οι σύλλογοι για να τα καταγράψουν και ηλεκτρονικά.

Το ΤΕΙ Κρήτης με τη διαδικασία αυτή θα δημιουργήσει ηλεκτρονική βάση δεδομένων, κάτι σας ελαιοκομικό μητρώο μνημειακών δέντρων.
Η συμβολή του ΤΕΙ Κρήτης είναι χωρίς αμοιβή, σε εθελοντική βάση.Τα δέντρα που καταγράφονται από τους πολιτιστικούς συλλόγους είναι όσα η περίμετρος τους ξεπερνά τα 3,5 μέτρα. Επίσης όσα «συνοδεύονται» από ιστορίες και θρύλους. Από εκπροσώπους συλλόγων επισημάνθηκε το ενδεχόμενο να βγουν εκτός καταγραφής ορισμένες περιοχές όπου οι σύλλογοι τους δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία. Αποφασίστηκε να ενισχυθεί σε αυτές η καμπάνια του δικτύου πολιτιστικών συλλόγων.Κοντά στους συλλόγους το Τεχνικό ΕπιμελητήριοΣύμφωνα με τον κ. Μανώλη Καραβελάκη το Τεχνικό Επιμελητήριο μπορεί να συμβάλει κυρίως με δύο τρόπους:-Άμεση ενημέρωση των μηχανικών για την ανάγκη διαφύλαξης των μνημειακών ελαιόδεντρων κατά την εκτέλεση δημόσιων ή ιδιωτικών έργων.
Το ΤΕΕ θα διοργανώσει ειδική ενημερωτική συζήτηση για να δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις.-Αξιοποίηση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων που θα δημιουργηθεί από το ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με τους συλλόγους, κατά την εκπόνηση μελετών δημόσιων ή ιδιωτικών έργων.Το Τεχνικό Επιμελητήριο μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια σε πολλά επίπεδα, όπως είπε ο εκπρόσωπος του κ. Καραβελάκης και σε εθελοντική βάση. Οι σύλλογοι που μετέχουν στο δίκτυοΤο δίκτυο πολιτιστικών συλλόγων Κρήτης είναι «ανοικτό» σε όλους τους συλλόγους του νησιού. Μέχρι τώρα μετέχουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι:

-ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ: Φουρνέ, Κακοδικίου, Κλεμενιανών, Κανδάνου, Πολιτιστικός – Παραδοσιακός Σύλλογος Σελίνου (Παλαιόχωρα), Εκπολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Δ.Δ. Στύλου Αποκορώνου, Βατολάκκου, ΄Άστρικα, Πανεθήμου, Δελιανών, Μεσκλών, Δρακώνας, Ανατολικού Σελίνου «Το Ψηλάφι», Κυρίων και Δεσποινίδων Αγίας Τριάδος Ραβδούχος.

-ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ: Σελλιών Φοίνικα, Αμαριωτών Ρεθύμνου, Αποδούλου, Βυζαρίου, Μοναστηρακίου, Ρεθύμνου, Μέρωνα, Καλογέρου Αμαρίου, Γωνιάς, Πατσού, Πετροχωρίου, Καλογέρου, Βισταγής, Ελεύθερνας

-ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Μαράθου, Σίβα Μεσαράς, Εμπάρου, Βενεράτου, Αυγενικής, Δαφνών, Σίβα Μαλεβυζίου, Άνω Ασιτών, Αγιών Παρασκιών, Ζαρού, Κερατόκαμπου, Άνω Βιάννου, Ινίου- Μοναστηρακίου, Λουτρακίου, Πεύκου Βιάννου, Αλαγνίου, Απανταχού Χονδριαγιαννών «Το Κεφάλι», Κερασίων, Περιβαλλοντική Κίνηση Βιάννου, Μεσοχωριού, Πόμπιας, Πλώρας, Δραπετίου, Φυσιολατρικός Σύλλογος Αρχανών, Αγίου Μύρωνα, Μορονίου και Αγίων Δέκα.

ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ: Καβουσίου, Αγίου Γεωργίου Σητείας και Κριτσάς.

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Πυρηνικά απόβλητα στη Μεσόγειο


Η Μαφία «βύθιζε πλοία με πυρηνικά απόβλητα στη Μεσόγειο»

Πλοίο με πυρηνικά απόβλητα άγνωστης προέλευσης, το οποίο φέρεται να βυθίστηκε από τη Μαφία το 1992, εντοπίστηκε από τις ιταλικές αρχές έξω από την Καλαβρία. Περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν τώρα ότι πολλά ακόμα πλοία με ραδιενεργά ή τοξικά υλικά ίσως έχουν βυθιστεί ακόμα και έξω από τις ελληνικές ακτές.

Το φορτηγό πλοίο Cunsky, μήκους 110 μέτρων, βρέθηκε το Σάββατο από ρομποτικό υποβρύχιο σε βάθος 500 μέτρων και σε απόσταση περίπου 28 χλμ από τις ακτές, ανέφερε το απόγευμα της Δευτέρας ο Μπρούνο Τζιορντάνο, εισαγγελέας της πόλης Πάολα.

Το φορτίο του πλοίου ήταν 120 βαρέλια με ραδιενεργά απόβλητα, υποστηρίζει ένας πρώην μαφιόζος που συνεργάζεται τώρα με την ιταλική Δικαιοσύνη.

«Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε την προέλευση των αποβλήτων, πιθανότατα όμως ήρθαν από το εξωτερικό. Αυτό είναι ένα πρώτο στοιχείο» δήλωσε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα πάντως με το Associated Press, ο Τζιορντάνο διευκρίνισε σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις ότι η φύση του φορτίου δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.

Τη θέση του Cunsky αποκάλυψε ο πρώην μαφιόζος Φρανσέσκο Φρότι, ο οποίος παραδέχτηκε τη συμμετοχή του στη βομβιστική επίθεση που βύθισε το φορτηγό το 1992. Δήλωσε ότι η Ντραγκέτα -τοπικό παρακλάδι της Μαφίας- έχει βυθίσει συνολικά 32 πλοία με ραδιενεργά ή τοξικά απόβλητα για λογαριασμό ιταλικών εταιρειών.

Εκπρόσωποι της Greenpeace και της ιταλικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Lagambiente δήλωσαν ότι από τη δεκαετία του 1990 συντάσσουν λίστες με πλοία που εξαφανίστηκαν έξω από την Ιταλία και την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν φορτία αποβλήτων που χάθηκαν την τελευταία 20ετία.

Η υπόθεση παραπέμπει στην ιταλική ταινία «Γόμορρα», η οποία αναφερόταν μεταξύ άλλων σε παράνομη επιχείρηση της Κομόρα για το «ξεφόρτωμα» τοξικών αποβλήτων σε αγροτική περιοχή έξω από τη Νάπολη.

Newsroom in.gr, με πληροφορίες από Associated Press


Κόσμος, 15/09/2009

TO ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ